Kuka olen?

Susanna Marttila

Olen 29-vuotias hevosalan yrittäjä. Aloitin ratsastuksen pitkän kinuamisen jälkeen 5-vuotiaana Taappolan Tallilla. Ensimmäinen ratsu oli lehmänkirjava, herasilmäinen shetlanninponi Max. Taappolassa kävin kaksi vuotta, jonka jälkeen vaihdoin Harvialan Hevostilalle. Harvialassa sain ratsastaa tunneilla käymisen lisäksi paljon poneja, jotka eivät vielä käyneet tunneilla. Muistiin on jäänyt muun muassa russ-poni Kaj, joka pelkäsi ihmisiä. Kajn kanssa luottamusta rakensin makaamalla ja istumalla laitumella, kunnes pelokas poni uskaltautui luokseni. Lisäksi erityisesti mieleen jäi ensimmäinen “ratsutettava”, welsh-poni Velho, jonka selkään menin ensimmäisenä ja opettajan johdolla harjoittelimme ratsunuran alkeita.

Harvialassa käytiin myös ensimmäisiä koulu- ja estekilpailuja tallin ja lähiseudun kilpailuissa. Jotkin niistä päätyivät ensimmäiseen esteeseen, jonka alla oli heinäpaali, jotkut muut taas menivät paremmin… Harvialassa sain myös osallistua monenlaiseen hevosmaailman puuhaan, kuten tallin tekemiseen ja varsovan tamman valvomiseen.

Ratsastuskoulun tunnit eivät enää riittäneet, joten hankin vuokrahevosen. Niitä olikin erinäisiä, mutta yhteistä niille oli valmentautuminen Susanna “Suski” Lemströmin opeissa, ehkä vuodesta 2004 tai 2005 lähtien. Eri vuokrahevosilla pääsin kilpailemaan seura- ja aluetasolla, myöhemmin 1-, 2- ja 3-tasolla koulu- ja esteratsastuksessa, pääsääntöisesti kouluratsastuksessa. Mainittavaa menestystä ei ole tullut, pääasiassa kehittymisen kannalta lyhyiden yhteistyöaikojen vuoksi.

Varsojen ja nuorten hevosten kanssa toimimisesta sain arvokasta oppia Maria Mölleriltä, jonka luona Irjalan Kartanossa työskentelin eri mittaisia aikoja. Sittemmin olen nauttinut erityisesti nuorten hevosten kanssa työskentelemisestä. Ne ovat yleensä uteliaita ja innokkaita. On ihanaa huomata, miten nekin nauttivat uusien taitojen oppimisesta ja niiden esittämisestä. Nuorilla hevosilla on elämäniloa jonka haluan säilyttää niiden kanssa. Rajat ja säännöt pitää olla, mutta haluan jättää hevosille myös hieman tilaa olla iloisia.

Vuosina 2014-2016 työskentelin Hevosopistolla markkinoinnin ja kilpailujen parissa, jossa opin valtavasti. En pelkästään kilpailuista, vaan myös esimerkiksi raviurheilusta, hevosten valmentamisesta ja eläinlääkinnästä. Pääsin jopa osallistumaan monte-kilpailuun! (jossa hävisin aivan viime metreillä kakkossijan…)

Olen saanut kokea hevosurani aikana paljon uskomattoman hienoja kokemuksia. Olen kohdannut ja tavannut paljon hienoja ihmisiä, jotka ovat mahdollistaneet niitä sekä auttaneet, tukeneet ja opettaneet minua. Olen kiitollinen siitä, että harrastukseni on mahdollistanut minulle sen harjoittamisen isommassa mittakaavassa ja mahdollisuudesta jakaa taitoani ja oppejani muille.

Tällä hetkellä valmentaudun Tiina Polson avulla. Olen erittäin onnellinen saamastamme avusta, erityisen tyytyväinen olen Tiinan tapaan kouluttaa hevosia ja asettaa niille sopivia vaatimuksia.

Koulutus ja kokemus

Etelä-Suomen Ratsastusjaosto ry, hallituksen jäsen, 2017-2020
sihteeri 2017-2020
kouluratsastuksen kilpailutoiminta 2017-2020
vikellys 2017-2020

Suomen Ratsastajainliitto
Stewardi 2016-
Kouluratsastuksen lajistewardi 2018-
Estetuomari 2017-

Federation Equestre Internationale
Vaulting coach level 1

BEC-ajokortti

Kanta-Hämeen Ratsastajat ry, hallituksen jäsen, 2012-2019
sihteeri 2012-2016
varapuheenjohtaja 2017-2019

Fürst Lewitz
oldenburg, s. 2015
Fürsten-Look x Farah

Pilli on oma oldenburg-ruunani, jonka sain käyttööni Suvi Kettuselta Stall Nybackasta tarkoituksena kilpailuttaa sitä ikäluokkakilpailuissa 4-7-vuotiaana. Aloitimme yhteistyön 2018 joulukuussa ratsutuksella, Pilli oli sisäänratsastettu mutta irtopalaleikkauksen jälkeen piti asioita kerrata. Ratsastin Pilliä kotonaan Stall Nybackassa Sipoossa huhtikuuhun 2019 saakka, jonka jälkeen Pilli siirtyi minulle ylläpitoon. Vuoden 2020 lopulla ostin Pillin itselleni.

Pilli on valtavan laadukas hevonen. Mikäli kaikki menee hyvin ja suunnitelmien mukaisesti, olisi sen kanssa tarkoitus kilpailla kouluratsastuksessa 4-, 5-, 6- ja 7-v ikäluokkakilpailuissa. Apuna käytän tietysti valmentajaa, mutta haastan myös itseäni päästessäni pitkäjänteisesti työskentelemään yhden hevosen kanssa ja kouluttamaan sille asioita, jotka ovat minulle itsellenikin vaikeita. Tavoitteena on terve, pitkäikäinen ja kyvykäs urheiluhevonen, joka säilyttää laatunsa ja iloisen, työskentelemään halukkaan luonteensa. Haluan Pilli rennon, vastaanottavaisen, luottavaisen ja halukkaan hevosen, joka suorittaa helposti sille annetut tehtävät pienillä, herkillä avuilla.

Lämmin kiitos Suville tästä mahdollisuudesta!

Emän puolelta olevia veljiä: V-Plus
Sir Romancier